Ultimate magazine theme for WordPress.

Purpura. Pravděpodobná historie tradiční vůně českých Vánoc

Na rozdíl od adventních věnců, vánočních stromků či pečení cukroví a spousty dalších zvyků, které provází období Vánoc a o jejichž historii si můžeme vyhledat tisíce stránek, podrobných informací o původu dnešní typické vánoční vůně zase až tolik nenajdete.

2 190

V mnoha domácnostech má během vánočního času své nezastupitelné místo vůně purpury, zahřáté směsi mnoha bylin, koření a silic, jež se stala také ústředním tématem jedné z nejznámějších novodobých vánočních písní z dílny pánů Suchého a Šlitra. Pojďme proto trochu nahlédnout do pravděpodobné historie, složení a výroby tohoto tradičního a voňavého vánočního fenoménu.

Purpura na ohřívacím keramickém podšálku. Foto: R. David

Zvyk pálení jehličí a jiných vonných dřevin znali už naši prapředkové. Při magických obřadech tyto vůně, uvolňující se pálením a doprovázené kouřem, používali Keltové ještě před vznikem samotného slavení zimního slunovratu, předchůdce křesťany převyprávěného příběhu Vánoc. Do této doby můžeme pravděpodobně dosadit i prvopočátky pozdějšího zvyku používání purpury.

Kde se vzal název „purpura“?

Kdy se poprvé objevila purpura tak, jak ji známe dnes, asi přesně nezjistíme. Rozhodně ji však znaly už naše praprababičky. Počátek dnešního názvu – a možná i jejího složení – může souviset se vznikem výroby vonných (aromatických) směsí ve středověké Francii.

Sušené vonné byliny a další ingredience se skladovaly v nádobách a sloužily k provonění a zlepšení prostředí obytných místností. Jednalo se dokonce o výsadu vyšších vrstev obyvatel. Směs se nazývala „pot – pourri“, a odtud je možné odvodit i název naší purpury.
Rozdíl mezi “pot – pourri” a “purpurou” je ovšem jak v účelu použití, tak ve způsobu získání vonného efektu. Pot – pourri voní sama od sebe, takříkajíc „za studena“, zatím co plné aroma purpury nás opojí až po zahřátí.

Kde sehnat kvalitní purpuru?

Purpura z obchodu. Zdroj foto: Google

Od pálení jehličí až k vánoční purpuře ušli naši předkové dlouhou cestu. Výrazně se změnily ingredience, stejně jako symbolika či smysl prokouření lidského obydlí vonnou esencí, typickou pouze pro nejkrásnější svátky v roce.

Špetka jedlového jehličí je v dnešním složení rozmanitého koření a bylin v purpuře už pouhou skromnou vzpomínkou na dávné rituály původních zakladatelů tradice oslav zimního slunovratu, křesťany později přetavenou na Vánoce.

Purpuře v igelitu a prodávané v drogériích je lépe se vyhnout. Zdroj foto: Google

O jedlovém jehličí, jako součásti složení purpury, můžeme většinou hovořit pouze v případě, že si ji vyrábíte sami doma. Ty igelitové pytlíčky jakési směsi, podobné spíše nadrobno nasekanému senu, které běžně kupujete v marketech a drogeriích, mají s purpurou velice málo společného, často ani ne to základní – tradiční vánoční vůni.

Proto, pokud se vám do domácí výroby nechce, kupujte purpuru na farmářských vánočních trzích, kde je alespoň nějaká záruka poctivé výroby.  Kdo si chce ale na tradiční vůni Vánoc opravdu „pochutnat“, může si vyrobit svoji vlastní originální domácí purpuru.

Složení a domácí výroba poctivé purpury

Důležitou složku purpury tvoří okvětní lístky růží. Foto: R. David

Na samotné výrobě purpury není nic složitého. Větší či menší problémy mohou nastat při shánění vhodných ingrediencí.

A pokud vybičujete kvalitu domácí výroby na maximum, jako se o to snažíme my, a postavíte vše na poctivém, tzv. bio koření (hůře se shání a je až několikanásobně dražší než to průmyslové) a bylinách, které si v průběhu roku sami nasbíráte a nasušíte, pak máte docela fofry. Ale výsledek rozhodně stojí za tu námahu a investice.

Domácí výroba purpury se nese částečně v duchu přísloví: „sto lidí, sto chutí“. Ale také: „všeho s mírou“, neboť výsledným efektem by mělo být obydlí provoněné typickou příjemnou vůní Vánoc, nikoliv opiové doupě.

Pojďme na to, popíši vám složení purpury, které praktikujeme po léta doma. Neuvádím množství, protože to nevím, odhadujeme vše intuitivně, podle vůně, která musí „ladit“.

Koření: hřebíček, jalovec, skořice, muškátový ořech, fenykl, anýz, kmín, badyán, se na polohrubo roztluče v moždíři (používáme mramorový) a promíchá v misce (ne plastové). Někde jsem četl, že koření můžete rozmixovat v mixéru, ale tyto moderní praktiky jdou opravdu mimo nás.

Sběr a sušení mnoha ingrediencí probíhá v létě. Foto: R. David

Byliny: máta, tymián, bazalka, dobromysl (oregano), rozmarýn, pelyněk, saturejka, šalvěj, majoránka, se přimíchají do rozdrceného koření a přidají se sušené okvětní lístky rostlin: šípkové a zahradní růže, měsíčku, chrpy, vřesu, mateřídoušky, heřmánku, levandule;
rozemnuté sušené listy: borůvky, maliny, ostružiny, lesní jahody a čerstvé jehličí jedle.

Směs se promíchá a pokape přibližně 30 kapkami přírodní (!) silice jedle, pomeranče a skořice. Tři druhy přírodních silic jsou maximum, není třeba to s těmito aromatickými oleji přehánět. Samozřejmě, nemusíte používat uvedené. Alternativou může být vanilka, borovice, máta, eukalypt, hřebíček apod. Vždy však kombinujte dva, maximálně tři vůní vzájemně ladící druhy.

Používáme výhradně přírodní silice. Foto: R. David

Opět promícháme, hotovu purpuru přesypeme do sklenice s uzávěrem a před použitím necháme alespoň dva týdny uležet. Naše maminky, babičky (něčí již prababičky) ještě sypaly purpuru na kamna, což bylo ideální. Dnes se doporučují různé druhy ohřívání v závislosti na moderních topných a ohřívacích agregátech.

Někteří dokonce radí purpuru pálit v aromalampách, což moc nedoporučuji, protože se spíše spálí. Ideální je nasypat purpuru na dno keramického podšálku, ten opatrně zahřát na plotýnce. Jakmile se začne mírně uvolňovat vůně, plotýnku vypnout a podšálek s doutnající purpurou na ní nechat ležet. Nesmí se pálit! Jedna dávka se může průběžně zahřívat několikrát za den po několik dnů.

Kvalitní domácí purpura, v pěkné skleničce, poslouží i jako originální, tradiční a vděčný dárek. A pokud vám zbude, můžete ji klidně používat i příští rok, nebo přimíchat do čerstvé.

Domácí purpura jako originální dárek. Foto: Radek David, PresSpektrum

Závěrem nesmím zapomenout, že purpura, jako každá aromaterapie, má (za předpokladu, že je vyrobena z kvalitních bio ingrediencí) velice pozitivní účinky na naše zdraví. Aby ne, jen si vzpomeňte, co všechno zdravého jsme do ní zamíchali.

Radek DAVID

Zanechte komentář

Vaše mailová adresa nebude zobrazena.