Boubínem s ředitelem

(Sobota, 18.4.2015) Pravé aprílové počasí doprovázelo první z plánované řady společných vycházek po vybraných lokalitách Národního parku a CHKO Šumava, kdy průvodcem je sám ředitel Správy NPŠ Pavel Hubený. Chvílemi prosvítalo slunce, záhy na to pokryla oblohu černá mračna a přidal se vítr, který s sebou několikrát přinesl poměrně vydatnou sněhovou přeháňku. A tak se nám to střídalo po celou sobotu. Trasa vedla z Idiny Pily k Boubínskému jezírku a odtud naučnou stezkou kolem Boubínského pralesa.

Zájem o první společnou vycházku, nazvanou: „Boubínem s ředitelem“, byl obrovský. „Počítali jsme s maximálním počtem 40 účastníků. Zájem byl ihned po zveřejnění pozvánky tak velký, že jsme se rozhodli rozšířit původně plánovaný jeden sobotní termín na dva. V dopoledním čase se zúčastnilo šedesát lidí, v odpoledním třicet. I tak jsme museli řadu zájemců, bohužel, odmítnout. Zúčastnilo se i 22 návštěvníků ze sousedního Bavorska; také tam museli několik dalších odmítnout,“ vypráví mi cestou Boubínským pralesem tiskový mluvčí Správy NPŠ Jan Dvořák.

Pavel Hubený je historicky teprve druhým ředitelem Správy šumavského parku, který osobně vede odborné vycházky pro širokou veřejnost. „Podle mých informací prvním, kdo s obdobným nápadem v minulosti přišel a uspořádal několik málo akcí, byl ředitel Alois Pavlíčko. S Pavlem Hubeným chceme tímto dnešním počinem založit tradici odborných vycházek po území NP a CHKO pro veřejnost,“ říká Jan Dvořák.

Přiznám se, že nepatřím k velkým příznivcům hromadných akcí v přírodě, navíc, částmi majestátního masívu Boubína procházím několikrát ročně, přesto jsem si akci nenechal ujít. Důvodem byl právě její vedoucí a průvodce, ředitel Správy NPŠ Pavel Hubený a vědomí, že se všichni dozvíme mnoho nových zajímavostí o Boubínském pralese. Třeba to, že svým druhovým složením je ojedinělou šumavskou lokalitou. Pralesy, například v okolí pramenů Vltavy, byly zcela odlišné.

Pavla znám dlouhá léta především z jeho publikační činnosti a také jako člověka, který přes dvacet let šéfoval Správě Chráněné krajinné oblasti Šumava; fotí a také maluje obrazy. Svoji profesi přírodovědce umí jedinečným způsobem skloubit s literaturou a uměním. Z obrazů Julia Mařáka dokáže analyzovat stav šumavského lesa té doby, stejně jako třeba z románů Karla Klostermanna. Jeho texty jsou velice srozumitelné a čtivé. Není příznivcem – a na této společné vycházce jsem si to potvrdil – biodiverzity (rozmanitosti) na území národního parku podle příruček a tabulek, ale podle vize samy Přírody. Jsem přesvědčen, že velký zájem a vysoká návštěvnost sobotní akce byla právě díky osobě průvodce.

Informace ohledně dalších odborných vycházek po území NP  a CHKO Šumava, můžete sledovat na webových stránkách Správy NPŠ (doporučuji přihlásit se k odběru „Novinek“). Pozvánky budeme zveřejňovat i na tomto zpravodajském portálu Šumavských novin. Účastníkem může být každý, kdo se včas přihlásí!

Radek DAVID

Akce pro veřejnostBoubínCHKO ŠumavaPavel HubenýŠumava