Redakce

PresSpektrum

nezávislý magazín s vlastním názorem

Radek DAVID, vydavatel a šéfredaktor

Fotograf, publicista, novinář. Do poloviny 90. let byl členem redakční rady Necenzurovaných novin (Rudé krávo) Petra Cibulky. Kromě vydávání magazínu PresSpektrum (dříve Šumavské noviny), nově (březen 2020) vydává cestovatelský internetový magazín o krásách, přírodě a historii Čech, Moravy a Slovenska, ale také ze zahraničí: Po cestách (www.po-cestach.cz). Je rovněž vydavatelem a jediným správcem profilů Po cestách a PresSpektrum na Facebooku.

Kromě spousty dalších aktivit je také autorem myšlenky a realizace umístění pamětní desky u pramene Vltavy (Vltavě – Matce českých řek), podílel se na nápadu a realizaci umístění pamětní desky tzv. “králům Šumavy” u Františkova nedaleko Kvildy. Autorsky stojí za filmovým dokumentem Rok v srdci Šumavy, který natočil s kameramanem Zdeňkem Tripesem.

Na Šumavě se zabývá především historií a ochranou přírody, kde prosazuje a podporuje vytvoření maximálního prostoru pro ničím nerušené přírodní procesy bez jakéhokoliv zásahu a vlivu člověka.
Jako fotograf se zaměřuje na téma krajiny a krajinného detailu, památek, lidové architektury, dále se zabývá fotografováním a dokumentováním výskytu motýlů, hub a květeny (s větším zaměřením na chráněné druhy, alpské migranty a orchideje). Mimo Šumavu se věnuje obdobným aktivitám na Slovensku.