Video: Silva Gabreta – Jak se rodí šumavský horský les

Dokument, který byl na zásah vedení Správy NP Šumava v letech 2011 až 2013 (Stráský - Mánek), stažen z distribuce se zdůvodněním, že je příliš "ochranářský"!

Žádné jiné chráněné území v České republice se „netěší“ takové pozornosti, jako Šumava. Těch důvodů je několik a o jednom z nich – dá se říct: o tom zásadním – pojednává dokument Silva Gabreta – Jak se rodí šumavský horský les. Průvodcem filmu je bývalý ministr životního prostředí, ekolog a půdní biolog Ladislav Miko.

Černohorské močály. Foto: R. David

Dokument Silva Gabreta byl dokončen v roce 2011 (natočen za ředitele Krejčího) a náklady na jeho výrobu vystoupaly na 594 000 korun. Ani skutečnost, že se jednalo o peníze daňových poplatníků, nezabránila novému vedení Správy Národního parku Šumava – tandemu Jan Stráský a Jiří Mánek (2011 – 2013), aby byl stažen z distribuce. Prý je příliš ochranářský. Poněkud zvláštní zhodnocení ze strany ředitele a náměstka institutu nejvyšší ochrany přírody.

Ředitel Stráský byl do funkce dosazen proto, aby, kromě dodatečné legalizace několika prominentních „černých“ staveb na území šumavského parku, také zatočil s přirozeným nepřítelem a „léčitelem“ hospodářských smrkových monokultur – lýkožroutem smrkovým (kůrovcem), a to i za cenu porušování zákona o ochraně přírody a krajiny.
Není proto divu, že tento dokument získal nedobrovolnou pověst „prvního“ trezorového filmu po roce 1989. Názorně totiž dokazuje naprostou nezávislost Přírody na člověku s motorovou pilou.

Okolnosti kolem tehdejšího uvržení filmu „do trezoru“ popisuje článek: Česko má trezorový film, byl natočen za státní peníze

Jak to s dokumentem vypadá v současnosti, nám odpovídá tiskový mluvčí Správy NPŠ Jan Dvořák: „Mezi lety 2011 až 2013 byl tento film považován za příliš ochranářský. Nelze však říci, že by v té době někdo vydal konkrétní příkaz o nešíření. Film se však objevil na Youtube a Správa od poloviny roku 2014 jej opět vrátila „do distribuce“ a to tak, že je možné jej shlédnout na informačních centrech Kvilda nebo Svinná Lada.“.

Režie: Jan Stříteský
Výroba: ATC SKYFILM
Web: www.skyfilm.cz

Radek DAVID

KůrovecLadislav MikoPřirozená obnova lesaSilva GabretaŠumava
Comments (0)
Add Comment