Otevření křížové cesty ke Stožecké kapli v nedohlednu?

Mirka Fridrichová Kunešová se aktivně podílí jak na záchraně sakrálních památek, tak na znovuobnovení již zaniklých. Sama svým umem také přispívá na poli výtvarném a restaurátorském. Jednou z jejich několika realizací v různých částech Šumavy i Pošumaví, je křížová cesta ke Stožecké kapli, pro kterou také vytvořila soubor maleb pro tradičních čtrnáct zastavení. O tomto projektu Mirka psala na stránkách Šumavských novin v dubnu 2015. Na aktuální stav jsem se jí samotné zeptal před několika dny.

Při restaurování obrazu Panny Marie ve Stožecké kapli. Foto: R. David

Mirko, v Šumavských novinách (12. dubna 2015) vyšel tvůj článek „Nová křížová cesta ke Stožecké kapli“, ve kterém, kromě historických souvislostí, popisuješ i fázi přípravy tvých obrazů, které maluješ pro jednotlivá zastavení křížové cesty. Předpokládám, že tvé dílo je dokončeno. Nastal od té doby také nějaký posun v realizaci samotné křížové cesty ke Stožecké kapli?

Předně, v průběhu doby jsem opustila vimperský ateliér, o kterém je v článku zmínka. Moje práce na křížové cestě, tedy čtrnáct obrazů, je dokončena. Jejich majitelem se stal Obecní úřad Stožec, kde jsou desky uloženy. Nyní čekají na instalaci na dřevěných křížích.

Ty jsi také restaurovala obraz Panny Marie, který je umístěn ve Stožecké kapli. Předpokládám, že je tam doposud?

Přes zimu roku 2016 byl obraz u nás na chalupě. V srpnu byla v kapli taková vlhkost, že byla olejová malba ohrožena. Ostatně to byla stará tradice, že se obrazy z kaplí na zimu stěhovaly do selských stavení, kde se u nich zapalovaly svíčky.  Obraz je kopií původního originálu, ten je umístěn v Nové Stožecké kapli v bavorském Phillipsreuthu.

Interiér Stožecké kaple. Foto: Radek David

Jaký je vůbec stav té stožecké křížové cesty. Už je otevřena?

Není. Myslím, že se čeká na posudek EIA vzhledem k tomu, že se křížová cesta nachází na území Národního parku Šumava. Já jsem svoji práci udělala a odevzdala, teď je to pouze na obci. Co se mé práce v okolí Stožce týká, brzy budu malovat obraz do kapličky u hřbitova v Českých Žlebech, které pod Stožec spadají.

Děkuji za rozhovor.

Radek DAVID

Církevní památkyStožecká kapleVýtvarné umění
Comments (0)
Add Comment