Jeden z vlků, který utekl z výběhu Národního parku Bavorský les, přešel do Čech

V noci z 5. na 6.října uniklo šest vlků ze zvířecího výběhu Národního parku Bavorský les poblíž Ludwigsthalu (okres Regen). Jedno zvíře ještě v pátek srazil vlak. Druhé bylo o víkendu zastřeleno nedaleko návštěvnického centra Haus zur Wildnis. Jeden vlk pak přešel na českou stranu Šumavy.

„Byl spatřen v sobotu odpoledne v prostoru mezi Železnou Rudou a Gerlovou Hutí. V neděli pak v oblasti Špičáckého sedla. My jsme pochopitelně okamžitě kontaktovali kolegy v Národním parku Bavorský les a také chovatele hospodářských zvířat v nejbližším okolí,“ informuje náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava Martin Starý.

„Následně jsme do terénu umístili odchytové zařízení. Naši pracovníci, kteří v této oblasti loví, byli také vybaveni narkotizačními střelami a pokoušejí se zvíře odchytit,“ dodává.

„Žádáme obyvatele a návštěvníky, aby se v případě setkání s vlkem k němu nepřibližovali, nebo se ho třeba nesnažili nahánět nebo krmit. Každé takové pozorování zároveň prosím hlaste buď pracovníkům Správy Národního parku Šumava, nebo na linku Policie ČR,“ apeluje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Z devíti vlků žijících ve výběhu zmizelo šest zvířat. V západní oblasti Bavorského lesa a Šumavy se stále ještě pohybují čtyři z nich. Podle dosavadního šetření je jisté, že unikla vchodem do výběhu, který byl nalezen zcela otevřený. Zda šlo o nedbalost nebo úmysl šetří policie.

Případné pozorování prosím oznamte pracovníkům Správy NP Šumava:

Martin Starý: 731 530 474
Jan Mokrý: 731 530 472

Pro více informací najeď kurzorem na fotografii

Vlk obecný (Canis lupus)

Naše největší psovitá šelma. Průměrná hmotnost dospělého jedince 30-40 kg. Na první pohled se podobá psímu plemenu německého ovčáka. Na rozdíl od něj má ale výrazně širší hlavu, špičatější čumák, šikměji postavené oči a menší trojúhelníkové uši. V Českých zemích byl vlk pronásledován a loven už od středověku, přechodné navýšení populace vlka v Česku bylo zaznamenáno pouze v období třicetileté války, pak jeho stavy rapidně klesají. Na Šumavě byli poslední jedinci uloveni mezi lety 1891 až 1894. V současné době patří vlk mezi chráněné živočichy a jeho lov je trestný.

Foto: © Václav Málek

Ve Vimperku 9.10. 2017

Jan DVOŘÁK
tiskový mluvčí
Správa NP Šumava

Jan DvořákMartin StarýNárodní park ŠumavaTiskové zprávy NPŠVlk obecný
Comments (0)
Add Comment