Současných 87 procent přístupného území NPŠ je málo! Zpřístupněme každý strom, každou myší díru i obydlí starostů!

Někteří novináři jsou jako kafemlýnky, jako roboti bez mozků. „Větší otevření Národního parku Šumava návštěvníkům!“, věta, která se médii všeho druhu vznáší jako nějaká mantra, jakoby umožnění strkání lidských čumáků do toho nejintimnějšího přírodního zákoutí bylo to podstatné, to nejzákladnější poslání národních parků. Přitom pravý opak je pravdou. Potřeba nejpřísnější ochrany přírody, institutem národních parků, vznikla přece z nutnosti chránit poslední zbytky nejcennějších a unikátních přírodních lokalit právě před nenasytností, sobeckostí a bezohledností člověka.

Národní park Šumava patří k nejvíce přístupným parkům vůbec. Je přímo ojedinělý tím, že zde mohou návštěvníci chodit i mimo oficiálně vyznačené turistické trasy! Volně přístupný je na 87 procentech své plochy! A ono je to pořád málo, jak vidět z přiloženého rozhovoru s ředitelem Správy NPŠ. Copak tyto informace redaktor MF Dnes Jaroslav Nedvěd nemá?

Takže, co ještě zpřístupníme? Z Modravy či Kvildy (a dalších obcí NP) se do jejich okolí už neprojdete po tradiční lesní pěšině. Ty vystřídaly nechutné vyasfaltované chodníky. Celou Šumavu pokrývá hustá síť cyklotras, budujících se v posledních několika letech nikoliv z nezbytné potřeby, ale vyloženě z rozjívenosti. Vedle houstnoucí sítě svážnic zřejmě přibude nějaký ten systém cest pro hasičská auta, jako jedna – dovolím si tvrdit – z největších absurdit v historii národních parků světa. Schází už jen vyasfaltovat zážitkové trasy přímo do hnízd tetřevů či doupat rysů, aby se mohli „lufťáci“ chodit dívat jak se líhnou tetřeví kuřata a rysí koťata.

Jezerní stěny nad ledovcovými jezery vyhlasme horolezeckými terény! Ty v centru Šumavy ještě chybí. Udělejme z celé Šumavy jedno velké Safari; odborníka na to má Správa NPŠ přímo ve vedení – horlivého sociálního demokrata, kamaráda jihočeského hejtmana.  Nechť vybuduje další návštěvnická centra, třeba s žirafami, nosorožci, mravenečníky, paviány a na břehu Polecké nádrže by to slušelo nějaké krokodýlí farmě. Proč ne? Na chod Správy parku peníze nejsou (Nastává kuriózní situace, kdy je institut ochrany přírody nucen financovat svůj provoz jejím rabováním!), na kraviny a zbytečnosti lítají desítky a stovky milionů!

Na hladinách ledovcových jezer očividně schází loďky, vodní šlapadla, vodní skútry a na jejich morénách slunečníky a bazénky kolem hotelů novodobého „krále Šumavy“, který sice pěšky neujde 20 metrů, ale jeho báchorkám, jak z lásky k Šumavě tu skupuje kdejaký pozemek a kdejakou nemovitost, nepřetržitě aplauduje pár skalních „facebookových“ milovníků řetězce různých spolků jednoho senátora a starosty z Hluboké nad Vltavou.

Je potřeba ještě více rozšířit síť lyžařských stop, z našich daní draze strojově upravovaných pro skupinku vyznavačů zimních radovánek. Rozhleden a vyhlídek v korunách stromů je také málo. Pokryjme jimi každý kopec od 1000 metrů nadmořské výšky; a na nich, jako bonus, postavme sjezdovky nebo aspoň umělé bobové dráhy!

V neposlední řadě; proč také nezavést nějakou tu naučnou stezku do obydlí těch nejhlasitějších starostů šumavských obcí, kteří po bezbřehém zpřístupnění šumavského parku volají dnes stejně intenzivně, jako před lety po nezbytnosti zařazení parku do II. kategorie IUCN? Podívat se oknem, co mají k obědu. Jak by se jim to asi líbilo?

Zaznamenal někdo z vás, že by poslední dobou některý z novinářů velkých médií vedl rozhovor na téma poslání národního parku? Na to, jak třeba Správa dbá na prosazování statutu spravovaného území? Co dělá pro zlepšení a zkvalitnění ochrany přírody apod.? Místo toho novináři debatují s ředitelem NPŠ Pavlem Hubeným jako kdyby byl předsedou Klubu českých turistů, svazu měst a obcí či prezidentem asociace provozovatelů pouťových atrakcí.

Přestavovat území národního parku v jakési obří návštěvnické centrum, nedopřávající jeho skutečným obyvatelům po celý rok špetku klidu a soukromí, to přece není smysl ani primární poslání této instituce. Bohužel, vypadá to, že se spíše stáváme nedobrovolnými svědky nátlaku na přestavbu šumavského národního parku v příměstský.

Radek DAVID

Glosa týdneNárodní park ŠumavaPavel Hubený
Comments (2)
Add Comment
  • Petr Ješátko

    Velice hezky napsáno. Bohužel nejenom příměstský národní park takto přizpůsobený, ale co je horší, přizpůsobený velkým dřevařským firmám s harvestory, myslivcům z řad úředníků a loveckým hostům, atd. A to vše platí občan stamiliony ročně a dívá se na poškozování, místo ochranu přírody. To kritizují i mezinárodní ochranářské organizace a hrozí vyřazením ze seznamu národních parků. Více na :www.obcanskymonitoring.cz, v Rubrice Šumava. Co takhle vzít si příklad z prvního ředitele NP Bavorský les a záměrů vzniku našeho parku, s heslem: Zažít přírodu ???

  • Eduard Steun

    Nemohu jinak,než souhlasit s autorem článku i s komentářem Petra Ješátka.