Kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v osadě Na Radosti u Vimperku září novotou

O katastrofálním stavu kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v osadě Na Radosti (původní název: Schenkenberg) nedaleko Sloupů u Vimperku, jsme informovali na facebookovém profilu „Šumava“ již v listopadu 2011. Místo jsem od té doby navštěvoval pravidelně několikrát za rok a s každou návštěvou pořizoval snímky stále se zhoršujícího stavu sakrální památky se zajímavou historií v osadě pod Jilmovou horou.

Vypadalo to, že naděje na záchranu této památky je v nedohlednu a její stav nikoho nezajímá, a to ani vlastníka objektu, Lesy České republiky. K velkému překvapení nám v únoru 2015 na webu ŠumavaInfo.cz, v rubrice s příběhem kaple, zanechal vzkaz pan MUDr. Jan Fuchs z Vimperku, že Lesy ČR přislíbily opravu kaple.

V říjnu 2015 se v téže rubrice objevuje informace paní Aleny Maříkové, že rekonstrukce byla započata a do konce roku 2015 by měla být hotova. Stalo se a dnes se každý, kdo si nádherné zákoutí Na Radosti oblíbil, pokochá již zcela jinou atmosférou místa, bez nostalgických pohledů na smutné ruiny. Paní Maříková také zanechala vzkaz pro návštěvníky, který si můžete (včetně příběhu kapličky) přečíst (odkaz níže), případně podpořit její výzvy.

O historii vzniku kaple a osady Na Radosti i jejím pozdějším osudu se dočtete zde: klikni

Radek DAVID

Církevní památkyKapleNa RadostiSchenkenbergVimperk
Comments (3)
Add Comment
  • Miroslava Votápková

    Tak tahle zpráva mi udělala obrovskou radost.Srdce mě bolelo nad žalostným stavem kapličky,

  • Zdeňka Florianová

    Dnes – 14.11.2016 jsme byli Na Radosti a opravdu se nám nyní tam líbilo. Byli jsme tam předtím dvakrát, když ještě nebyla kaplička v současném stavu a byl to věru truchlivý pohled.Jen kdyby se dalo takovýchto památek zachránit více. My chodíme po jihočeském kraji každé pondělí na procházky – po našich vesnicích – a když je všechno opravené je to pěkný pohled. Za všechny veselé turistky – díky.