Školení Rysích hlídek – Šumava 2015

V časopise Kompost, který pravidelně čtu jsem se dozvěděla, že je možno se přihlásit na rysí a vlčí hlídky, které na Šumavě organizuje Hnutí Duha. Jde o dobrovolnický projekt, jehož cílem je usnadnit rysu ostrovidovi jeho přežití v přírodě Šumavy a Pošumaví. Rysí hlídky tvoří skupinky speciálně vyškolených dobrovolníků, kteří se pohybují v terénu, mapují pobytové znaky rysa (stopy, srst, trus) a svým pohybem v přírodě odrazují pytláky od jejich nelegálních aktivit. Jejich cílem je rovněž zlepšit názor veřejnosti na velké šelmy (rysa ostrovida, vlka obecného, medvěda hnědého, kočku divokou).

Třídenní akce od 13. do 15. listopadu 2015 byla uspořádána v obci Prášily. Ubytování jsme měli zajištěno v chatě U Jakuba, nejstarším domě v obci, postaveném v roce 1777. Provozovatelem je ing. Vladimír Adamec, milovník Šumavy a spisovatel knih – Šumavské pohádky, pověsti a báje, Jihočeské pohádky, pověsti a báje.
Chata má několik více lůžkových pokojů, společenskou místnost, sociální zařízení, sklep, kuchyňku.  Jídlo se vařilo celou dobu vegetariánské, ale musím říct, že opravdu vydatné a chuťově vynikající. Velká pochvala pro kuchaře.

Mile nás přivítali Josefa, Jiří a Martin z Hnutí Duha. Sešlo se nás kolem čtyřiceti. Na úvod jsme se všichni představili – co děláme, proč jsme se na tuto akci přihlásili. Převážná většina mladých lidí pracuje v Praze a má zájem se tímto způsobem dostat do přírody.

Večerní program zahrnoval přednášku o rysu ostrovidovi, doplněnou promítáním, které se dobře ujala Josefa Volfová a Jiří Beneš. Pak následovala prezentace Miroslava Černého ze Správy Národního parku Šumava – Ochrana ekosystému na Šumavě. Jedním slovem – vynikající. Překvapilo mne, že někteří posluchači slyšeli takovou přednášku o Šumavě poprvé, názor na problematiku národního parku znají pouze z médií. Přesto, že se podobných přednášek uskutečňuje dost, stále se do povědomí lidí dostává problematika Šumavy málo.

Druhý den po ranní prezentaci Josefy Volfové – Monitoring velkých šelem jsme se rozdělili do 6 skupin a vyrazili do terénu – Poledník, Křemelná, Skelný vrch, Slunečná. Hledali jsme stopy zvířat, hlavně rysa. Večer jsme pak každá skupina prezentovali svoje nálezy, dokumentované fotografiemi. Následoval webinář a promítání dokumentů z fotopastí.

Poslední den našeho pobytu jsme byli Josefou seznámeni s pytláctvím,které se na našem území vyskytuje. Závěrečným bodem našeho setkání byla prezentace Jiřího Beneše, který nám vtipně vysvětlil, jak se přihlásit, registrovat, vyplnit dokumentaci, jak se přihlásit na další akce v Beskydech, Jeseníkách, na Šumavě. Myslím si. Že třídenní pobyt v Prášilech byl pro všechny zúčastněné velký přínosem.

Bohuslava SCHNEIDEROVÁ

Bohuslava SchneiderováRys ostrovidRysí hlídkyŠelmy
Comments (2)
Add Comment
  • Trubka Tomáš

    Pěkný den. Velmi rád bych se této akce zúčastnil. Navíc v Prášilech a navíc U Jakuba. Domníval jsem se , že budu Šumavě více užitečný, ale vážné onemocnění dcery mi v tom brání. Dění na Šumavě ale sleduji i díky Vám. S pozdravem T.Trubka Pardubice

  • Bohuslava Schneiderová

    Vážený pane, pokud budete mít zájem se akce s Duhou zúčastnit, obraťte se na adresu „josefa.volfova@hnutiduha.cz“. Dceři přeji brzké uzdravení a Vám všem pohodové Vánoce a hodně zdraví do nového roku 2016. B. Schneiderová