Správa Národního parku vypsala výběrové řízení na práce v lesích na další dva roky

Správa Národního parku Šumava vypsala výběrové řízení na zajištění prací spojených s péčí o lesy v největším národním parku v ČR na období 2016 až 2017. Veřejné zakázky na práce v lese bude Správa zadávat, stejně jako v předchozích letech, prostřednictvím rámcových smluv a následných dílčích výběrových řízení tzv. minitendrů.

Systém minitendrů, do kterých se mohou přihlásit dodavatelé lesnických činností, kteří mají uzavřenou rámcovou smlouvu se Správou NP Šumava, začal fungovat v roce 2009. Rámcové smlouvy byly vždy uzavírány na jeden nebo maximálně dva roky. Pro nadcházející období Správa NP Šumava připravila zásadní změnu a to je navýšení maximální ceny pro jednotlivé činnosti.

„Uvědomujeme si specifika spojená s prací v lesích Šumavy, zejména větší míru kontroly a maximální požadavky na šetrnost provedení a důraz na nepoškození přírodního prostředí národního parku. To klade vysoké nároky na dodavatele prací, a proto jsme navýšili maximální ceny pro jednotlivé činnosti a to o 40 procent,“ vysvětluje náměstek ředitele Správy NP Šumava Jan Kozel.

„Mimo to také dáváme možnost dodavatelům, kteří uzavřou rámcové smlouvy v průběhu jejího trvání, rozšířit portfolio nabízených služeb. Například živnostník, který v době uzavření smlouvy splňuje kvalifikaci na práci s motorovou pilou, může podávat nabídky i na práci s traktorem, pokud v průběhu trvání rámcové smlouvy rozšíří svou kvalifikaci o tento výrobní prostředek. Od tohoto si slibujeme větší zájem dodavatelů o práci v Národním parku Šumava, ale také větší konkurenci v následných minitendrech,“ dodává.

Počet dodavatelů na práce v lesích je stále nižší. V roce 2009, kdy ještě byly činnosti rozděleny na pěstební a těžební, uzavřelo rámcovou smlouvu dohromady 333 dodavatelů. Na roky 2014 a 2015 jich bylo už jen 93.

„Podle zkušeností z posledních let se nám nedostává pracovníků v pěstebních činnostech. Ve větší míře potřebujeme také pracovníky do prořezávek. Určitě  uvítáme větší konkurenci také mezi těžaři s motorovými pilami, které využíváme i při odkorňování stromů. Při zpracování jednotlivých polomů nám letos scházely např. kolové traktory,“ tvrdí Jan Kozel.

Nabídky je možné podávat do 19. října. Další informace jsou zde: https://ezak.mzp.cz/contract_display_3157.html

Ve Vimperku 31.8. 2015

Jan DVOŘÁK
tiskový mluvčí Správa NP Šumava

Národní park ŠumavaPráce v leseTěžařstvíTiskové zprávy NPŠ
Comments (1)
Add Comment
  • Radek F.

    Šumava je jeden z nejkrásnějších koutu naší vlasti- nebo byl? Po orkánu KYRIL jsem byl požádán o pomoc ze zpracováním lesní kalamity jako osoba OSVČ . Myslel jsem že pomůžu zachránit tento nádherný kraj i s dalšími těžaři. Po velice tvrdé 10-12 hodinových směnách jsme se kolikrát třásli vyčerpáním, přesto jsme dál pracovali na 300%. Po prvním měsíci nám technik nabídl výkonnostní prémie,Jaké bylo naše zděšení když půl roku po opuštění a ukončení 9 měsíční nepředstavitelného rizika a denního našlapu 25-30 km, nás ředitelství NP žalovalo o neoprávněné obohacení (o vrácení prémii) Po 11 letech soudních tahanic kdy po těžkém úrazu na Šumavě jsem byl nucen podstoupit 2 těžké operace a ukončit podnikání, Z těžkým zdravotním hendikepem do důchodu ,exekutorem obstavený veškerý majetek a z původních 76000 dnes již 600000 kc . Nás se ženou čeká druhý pilíř pod mostem, skok z mostu či,prodat ledvinu? Nikdy v životě absence, naprosto bez deliktu, polovina kamarádu to ihned vrátily ze vzkazem už nikdy NP Šumava. Soudy jsou k ničemu,rodiny se jim rozpadli dnes jim dávám za pravdu, I taková je Šumava, přesto ji mám rád, horší je to z lidmi. A soudy ? Třetina vyhrála tento spor (bez majetku) ti co prohráli jsou z majetkem . potom se nedivte že se tam pracovníci netlačí. Po zkušenostech bych jím práci rozmluvil. Tamtamy bubnujte !!!!