Výlet na Březník (Šumava)

Březník, hlavně pak stejnojmenná myslivna, je jednou z ikon Šumavy. Březník, německy Pürstlink, je místem, kde se odehrává děj Klostermannova románu Ze světa lesních samot. Zde sváděl své boje s pytláky a pašeráky revírník Kořán. Okruh z Modravy přes Cikánskou slať na Březník a zpátky údolím Modravského potoka je jednou z šumavských klasik, tak pojďte s námi.

Základní údaje o trase - najeď kurzorem na fotografii

Základní údaje o trase

Délka trasy: cca 15 km.
Náročnost: kratší, velmi oblíbená túra, část vede po stezce, která může být rozbahněná, kluzká, zbytek po zpevněných cestách, celkové převýšení 400 metrů.
Nejnižší bod: Modrava 980 metrů.
Nejvyšší bod: pod Studenou horou cca 1250 metrů.
Oblast: centrální Šumava.
Východiště a cíl: obec Modrava.
Doporučené mapy: KČT č. 65 Povydří a NP Bavorský les.
Dopravní možnosti: do Modravy se dá dojet autem (centrální placené parkoviště) či autobusem.
Možnosti občerstvení: restaurace a penzióny na Modravě, restaurace na Březnické myslivně.
Zajímavosti na trase:  informační centrum v Modravě a Centrum řemesel „Dřevák“, rašeliniště Cikánská slať, myslivna na Březníku včetně infocentra, naučná stezka o vývoji horského lesa úbočím Špičníku.

Foto: © Radek David

My se vydáme na svou pouť z Modravy od rozcestí u nové budovy Centra řemesel „Dřevák“ po zelené turistické značce  úzkou pěšinou do kopce mezi smrčky. Po chvilce dojdeme na zpevněnou lesní cestu a po ní pozvolna leč vytrvale stoupáme podél oplocenek úbočím Modravské hory (1157 m).  Po půlhodince se dostáváme na ploché návrší Modravské hory a začínají se objevovat rozsáhlé vykácené holiny, zvláště pak na pravé straně cesty. Jediné pozitivum jsou poměrně dobré výhledy.

Poválkový chodník přes Cikánskou slať. Foto: Radek David

Pozvolna sestupujeme do mělkého úžlabí mezi Modravskou horou a Studenou horou (1299 m). Právě tyto mělké zamokřené pánve a úžlabí jsou typická vznikem slatí neboli šumavské formy rašelinišť. My právě procházíme po povalkovém chodníku Cikánskou slatí, která má přes 100 hektarů plochy a vyskytuje se zde mnoho typických rašeliništních druhů jako například rosnatka okrouhlolistá, kyhanka sivolistá či vlochyně bahenní. Ze stromů dominuje smrk a borovice kleč.
Díky tomu, že je toto území v 1. bezzásahové zóně NP Šumava, můžeme v plné míře obdivovat proces obnovy horského lesa, kdy pod uschlým stromovým patrem a pod torzy popadaných kmenů vyrůstá nová generace lesa. Efekt je o to dokonalejší díky kontrastu s nedalekými vytěženými pasekami v zásahových oblastech, kterými jsme procházeli.

Trampusův křížek. Foto: Radek David

Od Cikánské slatě opět stoupáme úbočím Studené hory, za chvíli se lesní cesta mění v asfaltku a po té stoupáme smrkovými lesy až na protáhlé rameno Studené hory, což je s nadmořskou výškou přes 1250 metrů nejvyšší bod naší cesty. Cestou míjíme Trampusův křížek, zbudovaný březnickým revírníkem Josefem Trampusem na památku jeho otce. V okolí se také nacházela v 19. století nuzná dřevařská osada Josefstadt, zaniklá okolo roku 1883. Z úbočí Studené hory je díky vykáceným holinám pěkný výhled především na hraniční hřeben Velké a Malé Mokrůvky.

Po pár stech metrech prudšího klesání jsme u březnické myslivny, kde je ideální místo pro pauzu. Můžete se najíst z vlastních zásob venku na lavičkách, zajít dovnitř do hospody či navštívit informační centrum. Přitom se můžete kochat kýčovitým panoramatem Luzenského údolí.

Luzenské údolí z pohledu od myslivny. Foto: Radek David

V údolí pod myslivnou je rozcestí a pokud máme dost času, lze se vydat kousek po naučné stezce (otevřená sezóně od 15. července) směrem na bavorské hranice a dále na historický hraniční přechod Modrý sloup (teoreticky si můžeme „odskočit až na Luzný, ale to je dalších 7 kilometrů jedna cesta). Jinak si můžeme pročíst informační tabule a pak se vydat nazpátek na Modravu krásným údolím podél Modravského potoka po modré turistické značce. Pozvolným klesáním podél horské bystřiny se dostaneme na rozcestí Na ztraceném. Tady je možnost se rozhodnout, zda budeme pokračovat rovnou do Modravy či zda si výlet protáhneme  o další zhruba 3 kilometry cestou přes Černohorskou nádrž na Filipovu Huť a dále na Modravu. Tato trasa vede také z větší části po asfaltových cestách. Můžeme zde pozorovat místa, kde došlo k těžbě stromů napadených kůrovcem či k jejich loupání nastojato a místa v 1. zónách, kde nebylo zasahováno. (např. Černohorský močál).

Myslivna na Březníku. Foto: Radek David, PresSpektrum

My však budeme scházet rovnou do Modravy podél sílící horské bystřiny.  Asi dva kilometry před Modravou, na rozcestí u Modravského mostu, je dřevěné posezení a dobrý přístup k vodě, takže zájemci mohou smýt pot a prach z cesty.

Ještě chvíli pokračujeme po asflatce a jsme zpátky na Modravě, náš dnešní okruh se uzavřel.

PS:
Pokud by se rád podělil o svůj tip na výlet na Šumavě a Pošumaví, rádi ho uveřejníme, pomůžeme s redakčním zpracování či úpravou a výběrem fotek – stačí napsat email na redakce@presspektrum.cz či využít sekce Kontakty. Předem děkujeme.

Jiří DOLEJŠÍ

Mapa oblasti

BřezníkLuzenské údolíLuznýModravaTip na výletTuristika na Šumavě
Comments (0)
Add Comment